Franc Kangler obiskal center za tujce v Postojni

118614817_2712253895697753_4478669109343621037_n

Franc Kangler obiskal center za tujce v Postojni

Danes, dne 28.8.2020 je Franc Kangler, državni sekretar ministrstva za notranje zadeve, nenapovedano obiskal Center za tujce v Postojni in se seznanil s stanjem in načinom delovanja le tega, saj so se v zadnjem času v medijih pojavljali številni očitki.

V centru je trenutno nastanjenih 96 tujcev, največ jih je iz Pakistana, Maroka, Afganistana in Alžirije. Od vseh nastanjenih je 55 tujcev v postopku mednarodne zaščite, za ostale pa se urejajo vračanja v sosednje države na podlagi dvostranskih sporazumov ali vračanje v domovino.
Center je bil v zadnjih letih obnovljen in posodobljen. Franc Kangler še posebej pozdravlja samoiniciativnost vodstva centra pri črpanju sredstev iz evropskega sklada AMIF za celotno oskrbo, vračanje in nadgradnje kapacitet in bivalnih pogojev centra (okvirni proračun za obdobje 2014-2020 je 6 mil. EUR- od tega 75 % EU, 25 % RS). Samo v letu 2019 so pridobili evropska sredstva v višini več kot 800.000 EUR. Objekt je zasnovan tako, da zagotavlja vse standarde glede varovanja človekovih pravic in nudenja ustreznih bivalnih pogojev v času omejitve gibanja.

Franc Kangler posebno pohvalo za opravljeno profesionalno in težko delo namenja osebju, ki dela v centru. Ogledal si je vse prostore, vključno z bivalnimi enotami, z videnim pa je bil zelo zadovoljen, saj so pogoji za bivanje zelo dobri. Na voljo imajo televizijo, internet, prostore za športne aktivnosti, zdravstveno osebje.
Zaposleni v centru so še posebej specializirani za sodelovanje s tujimi veleposlaništvi glede identifikacije tujcev, kader je usposobljen za izvajanje spremstev na letalih (komercialni, posebni leti). Zdravstvena oskrba je ocenjena kot dobra praksa s strani odbora CPT.
Na podlagi današnjega obiska državni sekretar ministrstva za notranje zadeve ocenjuje, da ni razlogov za proteste, ki so bili pred kratkim pred centrom v Postojni.